Behandelingen

ALGEMENE DERMATOLOGIE

In de praktijk van Dokter Van Dyck kan u terecht voor algemene dermatologie. Hieronder vallen verschillende ziektebeelden zoals eczeem, psoriasis, (parel)wratten, screening van moedervlekken, wondproblematiek, acne, pigmentstoornissen (oa vitiligo), nagel- en haarproblemen, geslachtsziekten,... 

Voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen (eczeem, psoriasis, vitiligo,...) kan beroep gedaan worden op een lichtbehandeling met behulp van UV-A, dan wel UV-B. Deze lichtbehandeling zal na overleg plaatsvinden in het Sint-Vincentiusziekenhuis alwaar deze toestellen aanwezig zijn. 

 

DERMATOCHIRURGIE

In de praktijk kunnen zowel goedaardige als kwaadaardige huidletsels onder lokale verdoving verwijderd worden. 

Door de lokale toediening van de verdoving, kan het geïnjecteerde deel van de huid verdoofd blijven voor enkele uren. De ingreep zelf duurt gemiddeld een 20-tal minuten. Er wordt meestel gebruik gemaakt van zelf-oplossende draad onderhuids en een oppervlakkig afwerkingsdraadje dat na 7 à 14 dagen (afhandelijk van de plaats van ingreep) verwijderd mag worden. 

Mogelijke complicaties van een ingreep zijn pijn, nabloeding of bijbesmetting. De arts zal u hierover vooraf goed informeren.

Ook is het zeer belangrijk om het litteken de eerste maanden zeker uit het zonlicht te houden om een verkleuring tegen te gaan. Dit kan door middel van een pleister of een zonnefactor SPF 50+.

Nog enkele belangrijke weetjes vooraf aan de ingreep:

 • U moet niet nuchter zijn voor de operatie.
 • Voorzie iemand om u te begeleiden.
 • Verwijder make-up voor ingrepen in het gelaat.
 • Breng voor de ingreep de arts op de hoogte over:
  • Reacties op verdovings- en ontsmettingsmiddelen
  • Bloedverdunners
  • Pacemaker / defibrillator

 

LASERBEHANDELINGEN

Bij laser wordt door middel van intens licht een bepaald deel van de huid behandeld, terwijl de rest intact blijft. Afhankelijk van het type laser kunnen pigmentvlekken, bloedvaten of ongewenste haren worden behandeld, terwijl de rest van de huid intact blijft.

 • Permanente ontharing

  Het ontharingssysteem van Deka is een innovatief lasersysteem, dat grote gebieden, diverse huid- en haartypes veilig en snel kan behandelen. Onze laser heeft de mogelijkheid om lichte huidtypes alsook donkerdere huidtypes te behandelen.

  Meestal volstaan 4 tot 6 behandelingen. Dit is echter zeer sterk afhankelijk van de haardikte, de behandelde zone en de groeicyclus van de haren. Elk haartje bevindt zich namelijk in een groeifase, een rustfase of een overgangsfase. De laser elimineert de haartjes die zich in de actieve groeifase bevinden. Omdat niet alle haartjes tegelijkertijd in de actieve groeifase komen, zijn meerdere behandelingen nodig. De haren zijn het gevoeligst in de prille groeifase. Afhankelijk van de regio kan dit tussen de 4 en 12 weken zijn. Het ideale moment voor de volgende behandeling is wanneer de resterende haren terug beginnen uit te groeien.

  Na de behandeling kan de behandelde zone een beetje rood en gezwollen zijn, maar de normale activiteiten kunnen probleemloos hervat worden. In zeldzame gevallen treedt lichte korstvorming op. Gedurende 6 tot 8 weken na de behandeling is strikte zonprotectie nodig. Drie tot zeven dagen na de behandeling is het mogelijk dat u een schijnbare groei van de haartjes vaststelt. Het merendeel van deze haartjes wordt echter afgestoten ten gevolge van de behandeling en zijn niet opnieuw aan het groeien. Tussen de behandelingen mag u niet waxen of het haar uittrekken. Scheren is echter geen enkel probleem.

 • Pigmentvlekken

  Door lichtflitsen die perfect zijn afgestemd op de kleur van de vlekken kunnen pigmentvlekken behandeld worden zonder invloed op de niet-verkleurde huid rondom de vlek.

  Bij elke flits wordt een warmteprik gevoeld. Om het comfort te verhogen wordt vooraf een verkoelende gel aangebracht. Gemiddeld volstaan 1 tot 3 behandelingen, maar bij ernstige zonbeschadiging kunnen meer behandelingen nodig zijn.

  Onmiddellijk na de behandeling krijgen de bruine pigmentvlekken een donkerdere kleur en kan de huid rondom er wat rood en gezwollen uitzien. Meestal verdwijnt dit na enkele uren, zeldzaam duurt het enkele dagen. Er mag steeds camouflerende make-up worden aangebracht, zo nodig.

 • Bloedvaatjes

  Met lasertherapie kunnen ook op een eenvoudige een kersangioom of kleine spatadertjes verwijderd worden.

  Afhankelijk van het aantal bloedvaten, hun grootte en kleur, zijn 1 tot 3 behandelingen nodig. Tijdens de behandeling voel je een warm prikkend gevoel. Om het comfort te verhogen wordt de huid voortdurend gekoeld. Na de behandeling is de pijn verdwenen. Na de behandeling kan de huid soms licht rood en gezwollen zijn, wat meestal binnen enkele uren tot een dag verdwenen is. Zeldzaam ontstaan kleine korstjes. Na een behandeling is het belangrijk de huid te beschermen tegen de zon. Een behandeling op aan zon blootgestelde lichaamsdelen vindt dus bij voorkeur plaats in het najaar of de winter.

ESTHETISCHE INGREPEN

Peelings: 

De meest gebruikte peeling is op basis van fruitzuren. Meestal is een voorbereiding met een thuisbehandeling nodig. De peeling gebeurt in meerdere sessies waarbij de concentratie progressief wordt opgedreven. Na een behandeling kan u enkele dagen lichte roodheid vertonen of kan uw huid lichtjes schilferen. U kan een verzachtende dagcreme gebruiken. Uw dermatoloog zal deze meestal meegeven op de raadpleging.
Voor een diepere peeling wordt soms een peeling met trichloorazijnzuur (TCA) voorgesteld. Deze peeling is krachtiger dan de fruitzuur peeling en kan dan ook langer roodheid of schilfering veroorzaken. 
 

Behandeling van fronsrimpels, kraaiepootjes & voorhoofdrimpels: 

Het eiwit van Clostridium Botulinium wordt vooral gebruikt voor de bovenste gelaatshelft en dan vooral voor de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen en voor kraaiepootjes rond de ogen. De injectie is niet pijnlijk. Soms zijn er enkele kleine blauwe plekjes te zien na de behandeling. Het product werkt geleidelijk en bereikt zijn maximaal effect na 2 weken. De behandeling moet gemiddeld om de 4 tot 6 maand herhaald worden. 

Gedurende 4 uren na de behandeling best niet gaan liggen of teveel voorover buigen.

Gedurende 24 uren zon en overmatig zweten vermijden.

Onmiddellijk na de inspuiting kan plaatselijk roodheid en lichte zwelling optreden, die snel wegtrekt.

Soms ontstaat op de injectieplaats een tijdelijke overgevoeligheid, verminderde gevoeligheid of lichte hoofdpijn.

Zelden ontstaat een kleine blauwe plek op een injectieplaats. De kans is groter indien u bloedverdunners neemt. Deze verdwijnt spontaan na enkele dagen.

© Dermatoloogvandyck.be